Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Névelemzés A név jelentése

2010.02.28

Névelemzés – A „név” jelentése

Kép

Úgy gondoltam, ahhoz, hogy megértük milyen fontos a név, rávilágítok a szó jelentésére.

Amikor túl gyakran használunk egy szót bizonyos élethelyzetben, vagy összetételben, kitöröljük, vagy szándékosan mellőzzük eredeti jelentését. Mivel minden hang egy rezgés, és minden rezgés kapcsolódik egymáshoz ,ezért hiába használjuk más jelentésben a szót, akkor is hatni fog az eredeti célra is, amely miatt született.

 

A „név” valószínűleg nyelvújításkor keletkezett alak, és eredetileg „né”, vagy „nő” ősből képződött. Erre bizonyíték lehet az, hogy minden európai, illetve sok egyéb nyelvben a közös hang az „N”, vagy az „E”, esetleg mindkettő. Mivel nyelvünkben a „nő” gyökhöz a növekedés kapcsolódik, a „né” pedig valószínűleg az „én” szó megfordult alakja, ezért magyar ősalakja a legrégibbek közül való. A „v” hangzót az árnyaltabb színek kifejezésére alkalmatlan latin, illetve angolszász anyanyelvű tudósok tehették oda. Erre jó példa a nyakörv, ölyv, nedv, stb. Ezen nyelven beszélőknek gondot jelent egyedi magánhangzóink változatossága (angolszász/latin: a-e-i-o-u /5!/, magyar: a-á-e-é-i-í-o-ó-ö-ő-u-ú-ü-ű /14!/, tehát majd háromszor annyi, és itt nem számolok azokkal a tájnyelvben megmaradt kettőshangzókkal, amelyek a mai napig érthető, árnyaltabb kifejezést tesznek lehetővé bizonyos tájegységeinken)

 

Sok ősműveltségi népnél még ma is akkor kap valaki nevet, illetve új nevet, ha megNŐtt, azaz egész emberré érett, ha készen áll vállalni az életfeladatát. Megoszlik azoknak a tábora aszerint, hogy mi alapján kapjon nevet egy ember, illetve, hogy joga, lehetősége legyen-e megváltoztatni azt bármikor. Én úgy gondolom, hogy csak olyan adhat nevet magának, vagy másnak, aki közel áll az „Éghez”, tehát emelkedett tudatosságú lény. Kikre is gondolok?

 

-         a magzat, amikor még ki-be jár a test és a szellemvilág között (általában a 7. hónapig, kivétel a megvalósított lények, akik tiszta, éber tudattal élik meg egész létezésüket a fogantatástól az eltávozásukig), emlékszik eljövendő élete vállalására, és az ezt erősítő, kiteljesítő nevet fogja választani

-         az anya, aki a fogantatás pillanatától a szoptatás idejéig egy szent körben, Boldogasszony védelmében tartózkodik, és cserébe a gyermek testi táplálásáért, rajta keresztül szellemi tanításokat kap

-         a vének, haldoklók, és elsődlegesen a rokonok, akik már a két világ között járnak

-         az önbeteljesítettek, akik elérték a felébredést az életükben

-         a törekvők, akik tiszta szívvel és tisztuló tudattal Isten tenyerén élnek

-         a világ, amely (Isten nevében) fogadja a jövevényt, és kapcsolódik hozzá (lásd az indiánok névadását)

 

Visszafelé „vén”, tehát az idő súlyát és az időből születő tapasztalást hordozó.

Nagy súlya van a névnek, hiszen beköti a végtelen lényt a múlt, jelen, jövő láncába, halandóvá, résszé teszi az egészből, cserébe mindazokért a tapasztalásokért, amelyek által, mintegy hatványozódva teljességében, visszatérhet, immár tudatosan az egységbe.

 

Hát becsüld meg a nyelvet, mely az anyanyelved, és becsüld meg a neved, mely Te vagy minden kimondatlan titkoddal együtt.

 

Áldás-OM

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szabopaltundemaria@yahoo.com

(SZABÓ-PÁL TÜNDE-MÁRIA, 2013.03.25 08:34)

szeretnem tudni en is a nevem jelenteset ..... koszonom .

Nem elolvasni!

(Tácia, 2013.01.22 14:09)

Kedves Zsolt!
Amit a NÉV-ből kibontottam azt nem elolvasni kéne, hanem meditálni rajta. Megtalálni a szavak közötti összefüggéseket. Vajon csak véletlen lehet, hogy egyes szavakban egyazon hangok szerepelnek?
Ezt elfelejtettem hozzátenni. Elolvasva csak egy nagy zagyvaságnak tűnik. pedig nem az.
Az összes (Azaz jelenleg a tudatomban megjelenő. Lehet, hogy egy hét múlva kétszer ennyi ) variációt pedig azért szoktam figyelembe venni, mert nem dönthetek önkényesen afelől, hogy én értem-e az összefüggést, vagy nem. Ma még nem, vagy én még nem,de más vagy másnap lehet, hogy már igen.
Tácia.

bukfenk@freemail.hu

(Tácia, 2013.01.15 12:36)

NÉV....VÉN...IFI...FÉNYE...FENNEN...FENT(kiélesített) FENT,(a magasban) ...FENI (fényezi)..FENTI....FENYV-es....ENYV-es, ENYV-ez (fenyőgyanta?)....FÉNYEzETT....FENYÍT ....(fénnyé változtat, mint pl. az ÉPÍT, LAPÍT, REPÍT, KÁBÍT...STB).....FENYÍT= FEDD...FENYÍTETT(fenyít múlt időben = az a személy akin már megtörtént a fenyítés tette, azaz fenyít-tett, mondhatnánk régmúltban, aki már megfenyíttetett.
Akit megfeddtek, fenyítettek az van leNNT, a fedő pedig FENNT. (ez kétfelé, kétféle, fele le - fele fel, fenti, lenti, FELETTE =a fenti bekebelezi, feléli , tartalmazza az alatta levőt, a lentit=FEL ETTE. A fenti fenyíti, feddi a lentit, eteti, etette....étellel élteti tejjel , eledele ..........TETEJÉN.(ez még nagyon hosszú). --- De ugyanakkor: ELFELEJTETTE, és ELFELEJTETTETETT ---
NEVE= FÉNYE. Valószínű arra utal, hogy minden létezőnek saját, csakis rá jellemző fénye van, ami egyenlő az ő nevével. Ez ő. A fényszikra. Ő az, aki IFI, aki megfogan ,aki megszületik,
(megfog- anya - nagy -anyag, fog=majd, majdani, megy, anyag fogja, megfogja az anya.......lehet, hogy a megfogásban közrejátszik az ENYV is?), ENNI INNI (NINTI) TINDE= tünde?
és ő a VÉN is. A "FINE".....VÉgÉN. INNEN -IDE -IDEJÉN
NEVE VÉDI FEDI, FEDVÉN VÉDVÉN , IJEDTEN - IJEDVÉN - JÉÉÉ! TE ÉN, ÉN TE. - TENTE- ÉDENI -DINNYE - INNEN INDÍT: NYEEE!
NYITNI, TENTE= TE-N ÉN, (rajtad én) ÉNEN TE(rajtam te) = jin-jang ábra
{TEN - ger-jed. indít, inger, gerjedt, enged, nyitni, integet, rendít, ereje, tettret tett, nyrít, nyereg ring, egyre egy, terjengett, rengeteg: rengett egy, tengernyire....di=2 tenyerén tenyere.........stb}
TÉNY......TÉNY-íz - is-TEN, SZINTÉN, SZENT....../ ez nagyon hosszú/

D....zöngés...T zöngétlen......N néma ~~ ~
TY...................NY..........~~~Y.......I
V.....zöngés F zöngétlen

Kedves Zsolt!
Nem akarom tovább ragozni, bár vég nélkül lehetne. Ennyi jutott eszembe hirtelenjében a NÉV jelentésével kapcsolatban. És ez valószínű, hogy nem csak a tulajdonnevekre jellemző. Aki a dolgoknak nevet adhatott, annak nyilván hatalmában állt, mert erre hatalmat kapott.
ÁDÁM ,ATYÁM, ANYÁM, MADÁM, a DÁMA, MATT, (nincs fénye, ATYA ADAT, ÁTADJA : azaz az ATYA ADJA ÁT ADATAIT, ITATJA A MAMÁT. {Ez akkor érthető, ha a jelenpont az atya, aminek a kiterjedései az ívek, az élek, a kitágult körök, az ősvíz, az ősanya, TÁMADA (lett, leve...minek a leve? Ősvíz? Őslé? első élő ős? szélső éle éles széles szellős öle, őszi éjjeli szellő, éllel szelő, eszelős, ellő őz, ős-szőlő, ős-szőlőlé, zselé, összes élő , őse, ő is,.........összeillő, elejére érő összeérő, érlelője Illés......szellőző rés, elöl rejlő....reszelő....szőlőlé összeérő ízei ereje
eleje = eleire, lel, őseire, rálelő, rátaláló, összezáruló kör. Jele=eleje...a dolgokat általában az elejéről ismerjük fel, mert az elejükön van a másoktól megkülönböztető jele
Folytatása lehetséges: L zöngés párja R
B ...zöngés, P.... zöngétlen,... M néma hangok behelyettesítésével.

Elnézést, ha túl hosszú voltam.
Szeretettel, Tácia

Re: bukfenk@freemail.hu

(Zsolt, 2013.01.18 19:04)

Kedves Tácia!

Nagy részével egyet értek, de a nyelvbontogatás egyik lényegi pontja, hogy ne mennyiségi legyen. Tudom, hogy minden nyelv rokon, és az is fontos, hogy egy idegen szót mi hogyan ejtünk/írunk, de a szavak egymás mögé rakása csak a bal agyfélteke munkája. Tudom, hogy most nem feltétlenül ért egyet, de könnyen bebizonyosodna, ha EEG-t, vagy egyéb elektromos feszültségmérőt tennénk a két agyféltekére, amikor felolvassuk az ön által leírtakat. Erős bal domoinanciát tapasztalnánk, mint ahogy én tapasztalom is műszerek nélkül. Márpedig nyelvünk a két félteke egyensúlyától olyan kellemes. Köszönöm írását.

Zsolt